Pages

Zajedničko čitanje za mjesec 11/2019, knjiga 11/22/63, Stephen King

11/27/2019



Krajem 10. mjeseca sam pokupila ekstra ideju stranih instagramera i pozvala na zajedničko čitanje knjiga zainteresirane instagram prijatelje. Skupilo se nas šestero, napravila se zajednička grupa za komentiranje i 1.11. smo počeli s čitanjem prve knjige. Izbor je pao na Kingovu 11/22/63 prema prijedlogu jednog od člana naše male grupe.

Moram iskreno priznati da me ova knjiga uopće nije zanimala, niti sam ju u skorije vrijeme planirala pročitati. Time travel nije my thing tako da sam mislila da mi neće biti zanimljiva i uvijek sam birala drugačiju tematiku. Međutim, Amaru (koji je predložio knjigu), vjerujem kada je King u pitanju jer dijelimo sličan ukus pa sam pristala. Kako sam samo bila u zabludi. Knjiga je apsolutno predivna.

Sviđa mi se jer je savršeno pogođena, naime, Kennedy je ubijen 22.11.1963. godine, a počeli smo ju čitati početkom 11. mjeseca.


Radnja je sljedeća: Jake Epping, profesor engleskog jezika koji predaje u ustanovi za obrazovanje odraslih, pročita esej jednog od svojih učenika koji je opisao kako je njegov otac prije pedesetak godina čekićem ubio njegovu majku i brata, teško ozlijedio sestru (koja je nakon tri godine podlegla ozljedama), a njega učinio invalidom. Razmišljao je o tome kako bi bilo da se prošlost može promijeniti, a ubrzo je dobio i odgovor. Njegov prijatelj Al, vlasnik restorana kojeg je često posjećivao, otkriva mu da u tom istom restoranu postoji portal koji ga može vratiti u prošlost. Kako je Al smrtno bolestan, od Jakea zahtijeva da dovrši ono što je on počeo - spriječi ubojstvo predsjednika Kennedya.

Preda mu svoje bilješke i novce (kasnije saznamo kako ih je "zaradio"), informira ga o stvarima na koje bi trebao obratiti pozornost i pošalje ga u misiju.


Usput saznajemo nekoliko bitnih podataka:

- svaki prolazak kroz portal vraća putnika u točno određenu godinu i točno određeno vrijeme (što znači da će morati provesti godine u prošlosti prije nego bude mogao napraviti ono radi čega je u prošlost došao)
- koliko god vremena ostao u prošlosti, u sadašnjosti su to uvijek dvije minute
- moguće je promijeniti prošlost, ali i to ima svoje posljedice (tzv. efekt leptira)
- prošlost ne želi biti promijenjena i uporno će raditi na tome da željene promjene omete, a koliko jako će raditi na tome, ovisi o jačini same promjene.

Mislim da se svi slažemo da je želja za sprječavanjem ubojstva američkog predsjednika prilično velika promjena, pa samim time možete zamisliti na kakve sve načine je prošlost željela ostati nepromijenjena. Ili nemojte zamisliti, jednostavno pročitajte knjigu.

Jake mi je odličan lik, ali mi se više od njega sviđa Sadie, knjižničarka koju upoznaje u prošlosti i za koju se ispostavi da je ljubav njegovog života. Nekoliko njenih rečenica mi je prilično teško palo. Ne želim zvučati pretjerano dramatično, ali sam u jednom trenutku morala zatvoriti knjigu jer nisam mogla dalje čitati, njen i moj život se u određenim situacijama preklapaju, a King je to tako lijepo objasnio.


Želim otkriti još detalja o knjizi, ali ne želim uništiti čitanje ljudima koji ju još nisu pročitali pa ću stati na vrijeme i samo još dodati da će vam se čitanje isplatiti. Divna priča neobične, a opet tako obične i životne tematike. Nije mi bilo dosadno niti u jednom trenutku. Taman kad se čitatelj počne mrvicu opuštati, nešto ga omete i vrati se na početak. Zašto? 

"Jer sve što se vrti ukrug, dođe na početak."

Knjigu sam završila sinoć i dugo sam razmišljala o završetku. Na kraju sam zaključila da je jedini logičan završetak upravo takav kakav je. Što ne znači da ne slama srce. 

"Kad  vrijeme prođe, ne može se vratiti."




Objavi komentar

OLD